- Ogólnopolskie Forum Motocykli DKW Auto Union -
Witam od niedzieli jestem posiadaczem upragnionej dkw kupił ją mój dziadek w latach 60 od mojego wujka .Musze przyznać ze bylem trochę zawiedziony ponieważ dużo jej brakuje do orginału ale jako pamiątka rodzinna chciałbym ją doprowadzić do stanu fabrycznego . Postaram się jutro wrzucic pare fotek , ale najpierw chce wiedzieć który to rok , papiery zaginęły . Babcia mówi ze to 39r ale chce wiedzieć na 100% może ktoś mi pomorze nr ramy to 607471 a silnika 1104103 bardzo proszę o pomoc! ps wczoraj udało mi się ja odpalić po 40 latach stania w komórce:)
Jeśli posiadasz DKW NZ 350, to ramę wyprodukowano w 1942r. (przedział numerów 600001 - 608500) a silnik pochodzi z przełomu 1940/1941 (przedział numerów 1100601 - 1110000), Zawsze możesz jeszcze sprawdzić datę produkcji silnika poprzez odczytanie sygnatur na karterze silnika -
w kółku oznaczony jest rok a obok miesiąc produkcji silnika. Analogiczne oznaczenia znajdziesz na przedniej krawędzi podstawy cylindra (tam, gdzie łączy się z karterami). Źródłem informacji może być także tabliczka znamionowa na główce ramy, o ile się uchowała. Ponadto warto poczytać fajną stronę o DKW NZ 350 - http://www.dkw-nz.net/. Gratuluję odpalenia i życzę miłego kompletowania sprzętu, pozdrawiam.
Witaj na forum tymi, w wolnej chwili uzupełnij swój profil.
Jak masz jakieś zdjęcie swojego nowego nabytku, to zaprezentuj go nam w dziale DKW NZ.
W Organizacji forum znajdziesz instrukcję w jaki sposób możesz dodać zdjęcia na forum, są na to dwa sposoby.
Pozdrawiam
Czyli podpowiedzcie mam go robic na cywila? jesli to jest 42r to jest wojskowy? ale bak jest z uchwytami na gumy . Nastepna sprawa , chcialbym wiedziec co jest w nim nieorginalne .Na moje oko caly przod od iza tylni blotnik i siedzenie chyba od shl no i te dziwne tlumiki? Narazie wrzuciłem filmik na yt troche kiepska jakosc ale moze ktos podpowie co jeszcze mnie czeka do wymiany .
http://www.youtube.com/watch?v=zTPkmJFnivY
Ostatnio edytowany przez tymi (2010-11-24 15:34:45)
No powiem Ci, że dużo pracy przed Tobą, z DKW NZ 350 to tu widzę tylko ramę, zbiornik paliwa, silnik i tyla ale niestety pocięty i ktoś wspawał mu chyba suwaki z Iża. Przód to też raczej Iż, a błotniki to także nie są z DKW.
Kiepskiej jakości jest te filmik żeby coś więcej Ci powiedzieć, z tego co mi się też wydaje to brak Ci dekle od strony skrzyni biegów.
Co do rocznika to to i taki były dal wojska i dla cywili. Pod lakierem z pewnością znajdziesz oryginalny, jak wiesz zbiorniki cywilne były srebrzone poprzez napylanie aluminium i były wyposażone w gumy.
Wojskowe DKW NZ 350 także były wyposażone w gumy na baku.
W DKW NZ 350/43 zrezygnowany o gum na baku.
Dekiel jest tylko czyscilem styki na przerywaczu zaplonu Wlasnie tyl jest pociety bo jest kiepskiej jakosci spaw . A co powiesz o tłumikach ? chyba orginalnie powinny być tzw rybki?
No jak widzisz w moim poście powyżej tak powinne być tłumiki w DKW NZ 350 czyli tzw"rybki".
Co do tylnego zawieszenie to myślę, że da się je jeszcze odtworzyć, lub ewentualnie zakupić repliki od naszego kolegi z forum. Natomiast przednie zawieszenie, błotniki, bagażnik i całą resztę musisz sobie dokupić.
Powiem szczerze ze to pierwsze zdjecie mam nawet na tapecie Caly czas bylem przekonany ze moja dkw to 39 r ale teraz by sie zgadzala legeda ktora mi opowadala babcia . Mój wujek byl partyzantem to jest 100%prawda i podobno ukradł ja niemcowi . Czyli mogl byc to motocykl wojenny
No skoro zakosili szkopom ten motor podczas II wojny światowej to raczej jest to wojak. Ale sprawdź pod lakierem tym co masz jaki jest oryginalny.
Moje pytanie : orginalnie malowali szparunki na ramie? bo wydaje sie byc orginalna ! Na zbiorniku za to jest szary kolor ,czyli albo to podklad albo ten motocykl byl poskladany z kilku , bo o ile mi wiadomo ukradl ich 3 sztuki
Następna sprawa, jesli sie nie myle akumulator powinien byc za filtrem powietrza .U mnie jest w narzedziówce po lewej stronie. Na moje oko narzedziowke po prawej stronie ktos sobie domontowal ?czy ta po lewej jest od tego motocykla? I jeszcze jedno pytanko czy kola chociaz sa orginalne ? pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez tymi (2010-11-24 23:51:17)
Załóż odpowiedni temat w dziale NZ i będziemy dalej patrzyć i komentować co potrzebujesz.