DKW Auto Union Forum

- Ogólnopolskie Forum Motocykli DKW Auto Union -

#1 2025-01-22 08:18:55

Gregor

Sympatyk

Punktów :   

SB200A - Dzień dobry

Witam Panów,
Administrator przekonał mnie do rejestracji na forum, gdzie mam nadzieję pozyskać od Panów garść wiedzy dot. odnawianego mopedu. A zatem najpierw maszyneria: od wielu lat stała u mnie w garażu dykta SB200A w stanie oryginalnego rdzewiaka. Wcześniej stała też przez wiele lat u kolegi, który wyciągnął ją z szopy pod Zieloną Górą. Motocykl zakończył pierwszy żywot gdzieś w głębokim PRL... Parę miesięcy temu postanowiłem dyktę przywrócić do życia. Nie robię wersji na błysk. Motocykl został rozebrany na atomy, blachy wykąpane w zupie, odrdzewione i zabezpieczone (Fertan + wosk). Przy okazji rozbiórki wyszło parę niespodzianek typu: tylna część błotnika tylnego od czegoś innego, tylne koło również niewiadomego pochodzenia. Długo by opowiadać...
Nadwoziowo doprowadziłem motocykl do ładu i przyszedł czas na silnik. Największe zaskoczenie, niemiłe, to stwierdzenie, że w silniku "nasi tu byli". Dawno temu, ale jednak... Dynastarter, z którego byłem tak dumny zniknął. W jego miejsce zamontowano...iskrownik od M04....To będzie największe wyzwanie, gdzie zdobyć oryginalne prądy...
Dykta jest wczesna, z krótkim zbiornikiem i wg numerów, o ile mnie pamięć nie myli 33 lub 34...
No i tyle. Kogo mógłbym podpytać o np. szczególy dotyczące regeneracji wału, czy tez uszczelnienia wałka kopniaka?
Pozdrawiam
Gregor

#2 2025-01-22 08:41:33

Ozzy

Administrator

Punktów :   
Pojazd: DKW NZ 350-1, Iż 49K
Tel. Kom.: 726 44 99 09

Re: SB200A - Dzień dobry

Witaj na naszym forum, cieszę się, że się tu pojawiłeś.
Najlepiej założyć wątek o swoim motocyklu w we właściwym dziale.

http://www.dkw.pun.pl/_fora/dkw/gallery/2_1412712999.gif
Dwusuw kopci, dwusuw czadzi, dwusuw nigdy Cię nie zdradzi!!!

#3 2025-01-22 09:08:43

Gregor

Sympatyk

Punktów :   

Bardzo chętnie to uczynię, ale każda inna poza forum zakładka otwiera mi się jako biała , pusta strona. Z profilem włącznie....

#4 2025-01-22 21:34:41

Ozzy

Administrator

Punktów :   
Pojazd: DKW NZ 350-1, Iż 49K
Tel. Kom.: 726 44 99 09

Od dwóch miesięcy serwer pun.pl boryka się z problemami, jakiś czas temu przepadło sporo postów z listopada bo nie zapisały się na ich serwerze. Nie mamt tu za wielkiego pola do popisu i wpływu na to, liczę że wkrótce wszystko wróci do normy i będzie działać Galeria i można będzie wejść do Profilu.

http://www.dkw.pun.pl/_fora/dkw/gallery/2_1412712999.gif
Dwusuw kopci, dwusuw czadzi, dwusuw nigdy Cię nie zdradzi!!!

Patron medialny Forum Motocykli DKW Auto Union

Partner Forum Motocykli DKW Auto Union

Stopka forum

RSS