- Ogólnopolskie Forum Motocykli DKW Auto Union -
Witam wszystkich miłośników DKW, tych dwu i czterokołowych. Nazywam się Oskar, jestem z Pabianic. Na co dzień użytkuję, także turystycznie, moją Pieszczoszkę NZ 350 ' 43. Dekawka w 1945 została prawdopodobnie porzucona przez uciekających precz z naszej ojczyzny hitlerowców. Wcześniej była cywilem, potem Wehrmacht koloru feldgrau, po wojnie czarny ławkowiec, a dziś ... RAL 1000 a czemu by nie. Pozdrawiam forumowiczów i do ... napisania, zobaczenia...
Dekawkowiec gaduła
Witamy na forum,bardzo ciekawe co napisales o swojej maszynie,jak mozesz to wrzuc jakiś zdjecia swojej NZ,pozdrawiam
Witam serdecznie na naszym forum, cieszę się że grono DKW NZ powoli roście. Napisz coś więcej o swojej dykcie, miel widziane też foty z przed remontu, w trakcie i po ukończeniu. Pozdrawiam
Gość
Witaj !
Mozesz napisac cos wiecej o sygnaturach na Twoim motocyklu ? Tak sie sklada ze moja NZ 350 ma dokladnie ta sama historie. Zachowala mi sie wyszczerbana tabliczka znamionowa z nabita wrona oraz jakims numerem na samym dole. Na zbiorniku paliwa sa dodatkowe uchwyty. Nie jestem pewien co do stempli na silniku ??? np. W w kolku. Jak bede w Pl. postaram sie zrobic zdjecia tych miejsc. Pzdr.
Wrzuć fotki do galerii i będziemy identyfikować dyktę. Zwróć uwagę w szczególności na numer ramy (po numerze ustalimy rok produkcji i model). Na cylindrze od przedniej strony na krawędzi przy styku z karterami także powinna się znajdować informacja o roku produkcji cylindra (w kółku) oraz miesiącu (cyfra obok). Pełny numer silnika też się przyda.
Ostatnio edytowany przez zdychawka (2010-10-10 11:07:46)
Witam ! Zrobie zdjecia przy najblizszej okazji. Co do numerow to raczej nic nie musze ustalac bo na tabliczce mam 1943 rok, a numery ramy i silnika sa oryginalne i zgodne z tabliczka. Jedyna rzecz ktora mnie interesuje to uchwyty przy zbiorniku oraz rzymska III na dole tabliczki znamionowej.
Jeśli chodzi o uchwyty, to pierwszy raz się spotkałem z takim patentem. Analizowałem archiwalne zdjęcia, jednak nic podobnego nie znalazłem. Odnośnie rzymskiej III na dole tabliczki znamionowej, to oznacza ona, o ile dobrze przetłumaczyłem literaturę, grupę dopuszczalnych urzędowo zakłóceń radiowych emitowanych przez instalację elektryczną pojazdu. Podobne oznaczenia za czasów Rzeszy posiadały także na tabliczkach znamionowych samochody i ciągniki rolnicze. Więcej na ten temat: http://www.google.pl/#hl=pl&biw=1024&bi … 8098997018
Miłej lektury, po niemiecku oczywiście. (plik pdf)
Ostatnio edytowany przez zdychawka (2010-10-15 06:40:42)